Hidrogén autó bemutató és hidrogén-mobilitás workshop Budapesten - 2018. május 23.


Az EU legjelentősebb hidrogén illetve hidrogén-technológiai szervezete, a „Hydrogen & Fuel Cells Joint Undertaking” (FCH-JU) 2018-ban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból az FCH-JU - kifejezetten Közép- és Kelet-Európára fókuszálva – május 28-án Szófiában rendezte meg nemzetközi hidrogén-technológiai konferenciáját. Ennek egyfajta felvezető eseményeként az FCH-JU két, saját hidrogén tüzelőanyag-cellás autóját (Hyundai ix35 Fuel Cell, Toyota Mirai) Budapestre és Szófiába is elhozta egy-egy bemutató keretében. A budapesti hidrogén autó bemutatót és workshopot az FCH-JU mellett magyarországi partnerként a Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület szervezte, együttműködésben az MTA Természettudományi Kutatóközponttal. Az esemény támogatója a Toyota, partnere az e-mobi nKft. volt.

A rendezvényre 2018. május 23-án délután került sor, impozáns belvárosi helyszínen, a Várkert Bazár soron, ahol így nem csak a résztvevők, de a nagyszámú turista vagy éppen arra járó is megtekinthette a rendezvényhelyszín előtt kiállított hidrogén üzemű járműveket.

A rendezvény fő célcsoportja azon szakpolitikusok, minisztériumi szakemberek voltak - elsődlegesen a közlekedés, energetika területéről -, akiknek ráhatása van a hazai közlekedéspolitika alakítására, új hajtásláncok, alternatív üzemanyagok hazai alkalmazására és fejlesztésére. Továbbá engedélyező hatóságok szakemberei, valamint olyan nagyvállalatok képviselői, akik potenciálisan érdekeltek lehetnek a hidrogén-mobilitás hazai fejlesztésében. A rendezvény védnökei Lepsényi István és Palkovics László urak voltak.

A program keretében Bart Biebuyck, az FCH JU igazgatója tartott egy részletes előadást a hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásláncról, ennek lehetőségeiről és előnyeiről; valamint kitért az FCH JU egyéb hidrogén-technológiák (így pl. telepített energiatermelő technológiák) terén végzett fejlesztésekre is. Az OEM-ek közül a Toytota képviseletében Krajcsovits Sándor (termék és marketing-vezető) tartott - képekkel gazdagon illusztrált - előadást elsődlegesen a Toyota Mirai-ról, illetve a cég hidrogénnel kapcsolatos általános terveiről, stratégiájáról. Az MHT Egyesület képviseletében Mayer Zoltán előadásában igyekezett egy áttekintő képet felvázolni a különböző hidrogén-energetikai, hidrogén-mobilitási értékláncokról, amelyek főként arra fókuszáltak, hogy milyen módszerekkel lehet a hidrogént előállítani, és a töltőállomásokra juttatni. Különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a hidrogén értékláncok hogyan tudnak illeszkedni, lehetőleg kölcsönös előnyöket, szinergiákat kiépítve a meglévő energetikai és közlekedési rendszerekhez. Továbbá a HyLaw nevet viselő projekt magyarországi tevékenységei, első eredményei is áttekintésre kerültek előadásában.

A tesztvezetés lehetőségével viszonylag sok vendég élt, akár sofőrként, akár utasként. A tesztvezetés frekventált belvárosi útvonalon, a Clakr Ádám tér érintésével a Lánchídon át vezetett a pesti oldalra, majd vissza, normál hétköznapi forgalomban.

Program és előadások:Vissza a főoldalra